[column] All or Nothing - in de OTT natuurlijk
![[column] All or Nothing - in de OTT natuurlijk](/content/weblog/2025/04/[column]-all-or-nothing-in-de-ott-natuurlijk/Winkel.jpg)
- Content
- 23 apr 2025 @ 10:35
- Link
-
Peter de Boer
Branding expert
Irresistible branding - Content
- 23 apr 2025 @ 10:35
- Peter de Boer
Laatst brieste een communicatie manager tegen me: ”Niet álles hoeft toch conceptueel te zijn?!" Ze had een punt. Maar ook weer niet.
We hadden het namelijk over merken. En nee, niet over logo’s, kleurpaletten of dat kekke GIF’je dat de stagiair had gemaakt. We hadden het over het merk. Het levende, ademende wezen dat je organisatie zou moeten zijn. Over de ziel van je merk, over leven wat je belooft. Kortom: over de OTT.
Niet die van Netflix of Videoland. Maar de échte.
Onvoltooid Tegenwoordige Tijd.
Want dat is precies wat een sterk merk is. Iets dat nooit af is. Nooit stilstaat. Altijd in beweging. Altijd onderweg naar beter.
Altijd in actie.
En dan snap je ineens dat 'alles hoeft toch niet conceptueel te zijn' een beetje voelt als zeggen: 'We hoeven toch niet alles serieus te nemen?' Jawel. Sorry. Vooral als je een merk bouwt dat mensen moeten voelen.
Want als het hart ontbreekt, dan klopt de rest ook niet. Dan heb je misschien de mooiste visuals, de strakste UX, de meest catchy campagne, maar het voelt… leeg. Zoals een verlaten V&D.
Of een Blokker zonder ziel. (Ja, die bestaat. We’ve all been there.)
Een merk moet leven. Moet sprankelen. Moet net als een goede serie een cliffhanger hebben aan het einde van elke aflevering: hoe gaat dit verder? Wat gebeurt er morgen? Waarom blijf ik kijken?
Of, in marketingtaal: waarom zou iemand zich met jou willen verbinden?
En daar komen we op het detail. Want ja, het detail doet ertoe. De komma. Het lettertype. Het lampje dat net iets te fel staat op de klantreis. De geur bij binnenkomst (ja, ook online is er een geur – denk daar maar eens over na).
Het gaat niet om mierenneuken. Het gaat om betrokkenheid. Het gaat om trots. Om mensen die snappen dat een merk alleen leeft als iedereen er elke dag met ziel, zaligheid en een gezond snufje OCD (Obsessive Compulsive Disorder) aan bouwt.
Dus stel jezelf eens eerlijk de vraag: is jouw merk nog in de OTT?
Ben je nog bezig? Nog onderweg? Of zit je stiekem al in de voltooid verleden tijd, te teren op oud succes en mooie presentaties uit 2019?
Want een merk waar de liefde uit is, dat voelt iedereen. Klanten. Medewerkers. De barista. De investeerder. Zelfs de kat van de oprichter.
Merken zijn breekbaar. Geen glanzend schild, maar een ruggengraat. En je maakt ze kapot met desinteresse. Met 'ach, dat detail ziet toch niemand'.
Maar ook weer groot met elke collega die wél ziet dat de kleur net afwijkt. Die wél vijf minuten langer blijft om die ene zin precies goed te krijgen. Die denkt in OTT.
Altijd bezig. Altijd groeiend.
Altijd in de onvoltooid tegenwoordige tijd.
Peter de Boer is zowel gefascineerd door merken die trouwe fans weten te creëren als het ongekende realisme van de Vlaamse primitieven. Peter schreef deze column op persoonlijke titel.
-
Peter de Boer
- Werkt bij: Irresistible branding
- Functie: Branding expert
- Website:https://nl.linkedin.com/in/drpeterdeboer
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Meest gelezen
Laatste Nieuws
- Tabloo start speelse... 16-04-2025
- Sterk, creatief en vol lef - ANWB... 11-04-2025
- McDonald’s laat lef en... 09-04-2025
- Heineken introduceert ‘The Flipper’... 09-04-2025
- Fjällräven opnieuw verkozen tot... 07-04-2025
- Jennifer Hoffman promoot duurzame... 02-04-2025
MarketingTribune Events
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day
De nieuwste selectie whitepapers
- Qualifio marketingkalender 2025
- Bereik je klant via WhatsApp - nog vóór ze jou nodig hebben
- Building a Data Platform for Analytics & Activation
- 40 pagina's vol online groeikracht
- Alles wat je moet weten over Distributed Order Management